5. ДЕЦЕМБАР Светски дан волонтера

понедељак, децембар 08, 2008 by Crveni Krst Velika Plana

http://www.grupa484.org.yu/images/91.jpg

5. ДЕЦЕМБАР Светски дан волонтера

Црвени крст Србије у петак, 5. децембра обележава Светски дан волонтера. Црвени крст Србије своје програме реализује уз ангажовање око 10.000 волонтера који редовно учествују у акцијама и око 60.000 волонтера који се повремено укључују у активности Црвеног крста сходно својим афинитетима. Преко 60 % волонтера Црвеног крста Србије су млади.

Црвени крст Београда поводом 5. децембра, Светског дана волонтера, организује у својим просторијама ( Симина број 19 III спрат) свечаност у 11 часова под називом „Ко су волонтери у Црвеном крсту“. Поред разговора са волонтерима различитих старосних доба и из свих делова града, одржаће се и презентација веб сајта Црвеног крста Београда која је победила на избору за најбољу веб презентацију. Такође, на свечаности ће бити и изложба радова волонтера Црвеног крста Савског венца.

Истога дана, 5. децембра 2008. године Црвени крст Србије у 12 часова (Симина број 19, призмеље) одржаће округли сто посвећен волонтерима на коме ће учествовати представници мреже ХУМАНАС (мрежа 14 хуманитарних организација чији је циљ брига и помоћ старијим лицима ).

Црвени крст Србије Вас такође позива да присуствујете отварању састанка мреже Европских организација Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ЕРНА) који ће се одржати у петак 5.децембара 2008. са почетком у 17 часова у свечаној Сали Црвеног крста Србије (Симина број 19, I спрат).

Ова мрежа формирана је у Европи због препознате потребе везане за проблеме ХИВ/АИДС-a и туберкулозе као претње јавном здрављу у свим земљама Европе и света. Председник Црвеног крста Србије, проф.др Драган Радовановић, је изабран за потпредседника мреже ЕРНА.

ЕРНА је основана у Риму 1998. године, а данас је сачињава 40 организација Црвеног крста и Црвеног полумесеца из европских земаља и централне Азије. Од ове године секретаријат мреже ЕРНА у наредне две године води Црвени крст Србије. С обзиром да је већином гласова организација Црвеног крста и Црвеног полумесеца Европе Црвени крст Србије преузео од Словачког Црвеног крста секретаријат ЕРНЕ, то свакако представља посебну част за нашу организацију.

Састанак ЕРНЕ води се под мотом „Организација мобилизације, партнерства и сарадње“ и трајаће у Црвеном крсту Србије од 5. до 8. децембра 2008. године. До сада су учешће на састанку у Београду потрдиле све организације Црвеног крста које су чланице ЕРНЕ (Црвени крст из Шведске, Немачке, Финске, Бугарске, Француске, Туркменистана, Јерменије, Амерички Црвени крст итд).На састанку ће такође учествовати и представници Међународне Федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца из Женеве, Будимпеште и Београда, партнерске организације Rome Consensus и руске PHLW организaције, Global Alliance он ХИВ/АИДС анд TB Network (светска мрежа организација које се боре против ХИВ/АИДСа и ТБ).

У суботу, 6. децембра у 12.30 у просторијaма Црвеног крста Србије (Симина број 19, приземље) одржаће се промоција пројекта Глобалног партнерства у борби против ХИВ/АИДСа који се реализује у 6 организација Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Европи.

Posted in , | 0 Comments

0 коментара:

Постави коментар

Црвени Крст Велика Плана
Улица Краља Александра I 86/1
11320 Велика Плана
Србија


Zlatan Korunovic
Секретар Црвеног Крста Велика Плана

Телефон
026/515-572

Телефон / Фах
026/452-1152

ФАЦЕБООК - Crveni Krst Velika Plana

Маил
ckvplana@bitsyu.net

ckvplana@gmail.com